torsdag 20 december 2012

Julbrev!


Hej alla nya och gamla 3C-elever!

Vi vill önska er alla en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!
Tack för denna fina innehållsrika termin!

Vi har studerat både i klassrummet och hemma. Vi har arbetat i Rivstart. Vi har skrivit diktamen, test och C-prov.

VI har varit på biblioteket och lånat böcker på svenska.
Ni har läst er första svenska roman.

Vi har byggt en blogg tillsammans! 

Vi har skrivit många fina texter till "Boken om mig".

Vi har besökt Skansen, Nordiska museet, Nationalmuseum, Polismuseet och Riksdagen.

Vi har firat lucia!

Vi har gått på julmarknad i gamla stan och känt julens goda dofter!

Ni har gjort ett fint jobb under höstterminen.
Vi önskar er ett härligt jullov!

Välkommen till skolan igen den 7 januari 2013 kl. 8.30!

Philippa, Ann-Mari, Mona & Cissi


Sfi-avslutning!

I morgon träffas vi kl. 9.00. Vi fikar tillsammans. Ta med er kaffe, te, saft, läsk, kakor, frukt eller godis! Sedan blir det julpyssel! :) Glöm inte saxen!

Hälsningar
Philippa

En sax

tisdag 18 december 2012

Skolan är stängd i morgon!!!

Glöm inte att skolan är stängd i morgon! Vi ses på torsdag istället.

God natt!

/Philippa

måndag 17 december 2012

Måndagen den 17 december 2012

Hej,

Vi började med att skriva i morse. Försök att använda hela skrivtiden när vi skriver. Det är slöseri med tid att inte göra det! Det är också viktigt att alla försöker komma i tid. Lektionen börjar kl. 8.30 varje dag och ni som ofta kommer sent stör de elever som kommer i tid och ni missar ofta viktiga genomgångar.

Den här veckan är lite speciell eftersom det är vår sista skolvecka i år. På onsdag ska lärarna äta julbord så då är skolan stängd och ni får studera hemma istället.

I dag fick ni ett litet prov på hörförståelse kapitel 1 alfabetet. Jag hoppas att det gick bra. I morgon har ni diktamen.

Trevlig kväll!

/Philippa

Vill du lyssna på ABC en gång till? Det kan du göra här!

onsdag 12 december 2012

Trevlig lucia!


Jag hoppas att ni får en trevlig lucia i morgon. Jag måste väcka min familj tidigt i morgon. Klockan 7.30 ska barnen vara ombytta och klara i Nacka kyrka. De ska vara tomtar! Hela skolan ska gå luciatåg! Sedan ska jag följa med Caspar till hans klass. Vi ska fika och göra julpyssel tillsammans. Flora får också följa med.

Vi ses på fredag! Då hoppas jag att ni har tränat på alfabetet!

Hälsningar
Philippa

tisdag 11 december 2012

Jiang: Bokrecension om Uppfinningsrika ROMARE




Jag läste den mycket intressanta boken om en äventyrlig resa till romartiden för Klara, Tesss , Ville och Bambu.

De bor på Midnatts-Zoo. De grep tag i Önskelådan och sade ” Vi fick åka till träffa kejsaren!”
 Sedan de åkte till romartiden. De mötte en budbärare. Hans häst hade skadat foten. De enade att hjälpa honom att ta ett meddelande till kejsaren i Rom. De gick längre. De träffade slavar, militärläger, Circus Maximus, kapplöpning osv. De gav kejsaren meddelandet. Han läste blev och han rasande.  Han beordrade sina vakter att dra bort en man, eftersom mannen var en fiende till Rom. Han uttryckte sig stor tack till dem. Slutligen var de tillbaka i djurparken igen.


Boken är mycket passande att läsa för barn också. Det är med ett färgbilder och CD. Vi kan veta att:

1. Romarna var väldigt skickliga.
2. Vi kan se deras fina byggnader, vägar och broar som de byggde för 2000 år sedan.
3. Förstå den romerska kultur, t.ex. triumfbåge byggdes för att kejsaren vann ett stort slag .

Boken är mycket användbara för att studera många nya ord och du kan lyssna på CD att improve ditt uttal. 

 

Tisdagen den 11 december 2012


Hej!

Idag fick vi nya elever till gruppen. Välkomna!
Vi arbetade med alfabetet och framför allt med vokalerna.
Ni har i läxa till fredag att arbeta med alfabetet hemma.  Ni ska kunna alfabetet och vilka bokstäver som är vokaler (a, o, u, å, e, i, y, ä, ö) och vilka som är konsonanter. Ni måste öva på uttalet.

Här kan ni öva på hur man uttalar bokstäverna!
Här kan ni öva på vilka bokstäver som är vokaler!
Här kan ni öva på alfabetisk ordning!
Här kan ni öva på olika vokaler!

När du är klar med kurs C måste du vara säker på alfabetet. Det betyder att du måste kunna uttala bokstäverna så att den som du pratar med förstår vilken bokstav du menar. Det betyder också att du måste höra vilken bokstav det är som uttalas.

I morgon har ni en vikarie eftersom jag har ett möte med Solna kommun. På torsdag är det lucia och då är jag ledig eftersom jag ska titta på mina söner Benjamin och Caspar när de går sitt luciatåg. Sedan är det julpyssel i Caspars klass. Ni ska också fira lucia! Ni ska träffas i skolan kl. 11.00. Ta gärna med er en kaka. Alla elever och lärare ska fika tillsammans och lyssna på luciasånger. Jag tror att ni får besök av Lucia! :)

Bra jobbat ni som har mejlat era texter till mig och ni som har publicerat era recensioner på bloggen! 

Trevlig kväll!

/Philippa

måndag 10 december 2012

Recension av ’’Kungsgatan’’


     

Jag har läst en bok som heter  ’’Kungsgatan’’. Författare Ivan Lo-Johansson skriver om två unga människor som bor på  ett land och hur deras liv förändrar när de flyttar till en stor stad. Det är också en kärlekshistoria.  Adrian älskar Marta och Marta älskar Adrian.  Men en dag  lämnar  Marta honom ensam i den lilla byn och flyttar till Stockholm.   Men träffas de igen efter flera år. Men de är inte längre samma människor som de var. Nu är Marta en hora. Hon säljer sin kropp.  Adrian har en dålig tid. Det är svårt för honom att hitta ett job i den stora staden. Det är också svårt för honom att han är fortfarande i kär på Marta. Samtidigt träffas Adrian den annan tjej. Nu är det en fråga vilken tjej hon ska välja!

Jag tänker att författare försökte att visa ett svårt liv på staden och hur  detta svårt liv  kan förändra människor. Kärlek spelar också viktig roll i den här boken.  Ivan Lo-Johansson bärretar om stor kärlek som aldrig dör.

Den här boken var inte svårt att läsa. Där finns inte så många svårt eller nytt ord.
Jag tänker att det var bra boken, men det var inte den bästa boken som jag har läst.  Det var inte intressant hur författare berättar om livet på staden. Det var för mycket berättelse om  ’’glädjeflickor’’ och vilka sjukdomar kan de får. Men det var intressant en slut av boken. Och tänker jag  att det är en bra bok när du kan inte säga hur den ska sluta! Och boken ’’Kungsgatan’’ var så här!

Auste


Min bok recensioner

" Nej ! inte tandläkaren " är en bok av Stephanie Blake.
Det  är en fin barnbok.Den är om en liten kanin som heter Simon.
Han fick ont i en tand när han var hos en vän som heter Filip.
Simon vill inte gick till tandläkaren.Boken är om hur han gick till
tandläkaren.
       Författaren vill berätta för barn att tandläkaren inte är farlig .
Boken är på svenska.Jag tycker om boken eftersom den är lätt
så barn kan förstå och barn behöver inte vara rädd för tandläkaren.
Tandläkaren är för deras bästa.Barn som har börjat läsa måste läsa
boken.
           Sadaf
                                                     

torsdag 6 december 2012

Soroush S: Tutti Frutti, om fem frukter

   Min bok heter "Tutti Frutti" som handlar om fem frukter. Dess författare heter "Lotta Silfverhielm".   Det finns sju olika kapitel i boken. Varje kapitel beskriver en frukt. Frukterna är:  äpple, päron, apelsin, banan och vindruvor.
   
   I kapitel sex kan man lära sig "Recept med flera frukter". Sista kapitel är "Rumpor". Det finns några roliga bilder på frukter och kroppen.   
   Varje kapitel beskriver varje frukts utseende, smak, var och hur de väx upp. Sedan kan man lära sig många olika efterrätter med frukter.   Boken är inte så svårt att läsa. Det finns absolut många nya ord men det är en lättläst bok.

   Bokens huvudpersoner är fem frukter :)  Jag tror dess författare tycker om frukter jättemycket. Hon ville kanske visa oss några fakta om frukter. Jag ska äta mer färsk frukt nu :)  
   
   Boken var interessant för mig. Det var första gången som jag läste en bok om frukter. Jag visste inte hur man gör många lätta efterrätter med frukter. Jag föreslår att mina vänner också läser boken.

tisdag 4 december 2012

God kväll!

Hej på er!

Jag hörde av Ann-Mari att ni hade en bra lektion idag. Jag hoppas att ni lärde er många nya ord! Vi kommer att repetera orden på fredag så det kan vara bra att träna på dem till dess!

I morgon fortsätter vi att arbeta med Rivstart. Jag kommer att ha en genomgång av adjektivets komparation med några elever. Jag kommer också att ha några muntliga prov i morgon.

Glöm inte att ni har verbläxa (de 30 första svåra verben).

Vi ses i morgon!

/Philippa

söndag 2 december 2012

3-7 december 2012

Välkommen december! Nu är vintern här! Burr vad kallt det är men det är så vackert ute med all snö tycker jag. Jag hoppas att ni har haft en skön helg. Idag är det första advent. Har ni gjort något speciellt idag?
Jag lade ett litet paket till mina barn igår kväll som de fick öppna i morse när de vaknade. Min mamma gjorde så när jag och mina syskon var små. Vi fick ett litet paket varje advent. Vi har också tittat på julkalendern. Den sänds varje dag fram till och med julafton. Om du missade den kan du titta här!
Igår bakade jag lussebullar eller saffransbröd! Det luktar jul när man bakar lussebullar. Vill du också baka? Här hittar du ett recept!
Snart är det jul men nu tycker jag att vi arbetar hårt fram till dess! Sedan tar vi ledigt! :)

Veckoschema:
måndag: planering/uppföljning av Rivstart, genomgång av 10 nya, svåra verb.
tisdag: lektion med Ann-mari, C-prov
onsdag: Rivstart, läxförhör - verb
torsdag: Rivstart
fredag: hörförståelse/uttal, gruppråd, sista dagen för publicering av recension + klar med Boken om mig: mitt barndomsminne

Vi ses snart!

/Philippa